monopoli m

Definició

Privilegi que té un individu, una empresa o un organisme públic de fabricar o de vendre, en exclusiva, determinats béns o serveis en un mercat donat, excloent tota competència.

El fet que Telefónica fos un monopoli durant molts anys distorsiona el mercat de telefonia.

(per ext.)  S’atribueix el monopoli del patriotisme.

Etimologia

Del llatí monopolium, i aquest, del grec monopolion, mateix significat, compost de mónos, ‘un, sol’, i poléo, ‘vendre’.

Usos

  • En bona part, la «dinàmica històrica» de les nostres societats gira entorn de la llibertat de xerrar: llibertat que reclamen els ciutadans per a ells, monopoli que els tirans s’apressen a reservar-se. Un dèspota lacònic tindria, entre nosaltres, ben poques possibilitats de durar. La seva força natural-social —les adhesions populars que es guanya— depèn de la seva facilitat de paraula. Quan hi ha un xarlatà en el poder, un bon xarlatà, tot marxa com una seda. Si la seva actuació administrativa és deplorable, si com a governant és una calamitat, se salvarà en la mesura que sàpiga parlar.

    Joan Fuster, «Xarlatà», dins Diccionari per a ociosos (Barcelona: Edicions 62, 1964)
  • En va tenir prou amb una setmana per comprovar que substituir les fresses dels veïns de dalt per les dels veïns del costat no compensava els quilòmetres de més. Sí, hi havia el jardinet, però, per alguna raó que se li escapava, en la distribució familiar de tasques el jardí li havia estat adjudicat en règim de monopoli, de manera que no solament havia de tenir cura de la gespa (activitat pròpiament interminable), sinó que també estava encarregat de regar les flors que la seva dona s’havia afanyat a plantar-hi per tots els racons.

    Vicenç Pagès Jordà, «El conillet d’Índies», dins En companyia de l’altre (Barcelona: Edicions 62, 1999)

Tema de la setmana

El TEMA d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ. El primer subscriptor que enviï les respostes correctes a mots@rodamots.com guanya un exemplar del llibre A cremallengua, de Joan-Lluís Lluís. Hi ha dos premis més! Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cervesapinyol [1]