pegar llençolades

Definició

Ser infidel al cònjuge, cometre adulteri.

Ui!, la roja eixa li pega llençolades al marit, que ho sé jo.

Usos

  • En l’època dels meus avis es contava l’acudit següent, que jo encara he tingut ocasió de sentir. Una dona estava amb el seu amant quan, de sobte, s’assabenta que el marit és a casa. Immediatament crida la seua filla i li diu: «filla meua, peguem una llençolada». La mare i la filla prenen un llençol pels quatre cantons i l’espoltixen amb força en el mateix moment que entra el marit per la porta i que l’amant s’escapa a arrapa-peus per davall del llençol sense ser vist.
       No sé si la locució és una conseqüència de l’acudit o si l’acudit es va construir aprofitant la locució. Jo, personalment, m’incline més aïna per la segona possibilitat, perquè veig que l’acudit és tan dessubstanciat i té tan poca gràcia i tan poc trellat que em resistisc a creure que fóra capaç de donar lloc al naixement de la locució.

    Eugeni S. Reig, Valencià en perill d’extinció (2a edició, 2005), pàg. 570

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Si endevineu quina de les cinc locucions NO encaixa amb les altres quatre i PER QUÈ, envieu un missatge a mots@rodamots.com. Els dos primers subscriptors que ens facin arribar les respostes correctes, guanyen un exemplar del llibre Valencià en perill d’extinció, d’Eugeni S. Reig, gentilesa de l’autor. Vegeu les bases completes de participació a l’enllaç de sota. 

La pista d’avui: Hi ha qui allarga més el peu que el llençol, pensaven fer un gran salt i fan una petita camada.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de fil de vintinflar el barret de guixes