inflar el barret de guixes

Definició

Importunar algú a algú altre d’una manera tan insistent i reiterativa que resulta tremendament molest i fins i tot arriba a atabalar; fer-se pesat.

El veí està inflant-me el barret de guixes amb tanta música d’orgue. ¡Tinc el cap com un bombo!

Com que no té cap ocupació, a tothom que troba li infla el barret de guixes; arriba a fer-se pesat.

Usos

  • També s’usa, amb el mateix significat, la variant omplir el barret de guixes. Les dues expressions són d’ús habitual a Alcoi. Les guixes són uns llegums semblants als tramussos, tant per la forma, com per la grandària i pel color. Es posen a remulla la nit anterior, a l’endemà es pelen d’una en una i després es couen en companyia de verdures diverses i, si es considera oportú, amb bocinets de carn. L’olla de guixes és molt bona. Aquest llegum, en els anys quaranta del segle passat —els anys durs de la postguerra— s’usava moltíssim. És un bon llegum, però si se’n menja de manera exagerada la persona que el consumeix pot desenvolupar una malaltia del sistema nerviós anomenada latirisme. Per això se’n va prohibir el conreu. Ara és molt difícil de trobar. ¡Una llàstima!

    Eugeni S. Reig, Valencià en perill d’extinció (2a edició, 2005)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Si endevineu quina de les cinc locucions NO encaixa amb les altres quatre i PER QUÈ, envieu un missatge a mots@rodamots.com. Els dos primers subscriptors que ens facin arribar les respostes correctes, guanyen un exemplar del llibre Valencià en perill d’extinció, d’Eugeni S. Reig, gentilesa de l’autor. Vegeu les bases completes de participació a l’enllaç de sota. 

La pista d’avui: Els verbívors mengen verbs? Fica-m’ho aquí, que no tinc butxaques.

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pegar llençoladesaixò són altres calces