pàfia f

Definició

Pesseta.

Em va fer un xec per cent mil pàfies, però en anar a cobrar-lo resulta que no hi havia fons.

Etimologia

Segons Joan Coromines, «terme argòtic, format estrafent pesseta, potser amb la terminació de balafi, balàfia, ‘malbaratament’» (vegeu balafiar).

Usos

 • Les dones paren el plor en sec i avancen, encuriosides, per veure què passarà ara.
     Nepomucè: El noi estava altrament assegurat, Marieta. Amb les noves lleis, percebreu, almenys, dues-centes mil pàfies d’indemnització, sempre és un consol. I no us amoïneu per l’enterrament i els funerals, són a càrrec meu. A més, aquí teniu la setmanada que el pobre Eleuteri no va acabar: esteu contenta?
     Nepomucè es treu un sobre amb els diners, després de butxaquejar molt.

  Salvador Espriu, Ronda de mort a Sinera (1966)
 • La Celos va dir que havia agafat por amb la tempesta i que s’estimava més buscar una fonda o algun hotel de peu de carretera. El Ramonet no sabia què dir. Allò no anava amb els plans. El dormir costaria calés.
     —Som cinc i el gos. Ja em diràs… ho regalen pas.
     —Jo porto cent pàfies —deia la Celos.
     I va ensenyar un bitllet. El Ram se’l va mirar amb desconfiança.
     —D’on els has tret?
     —Coses meves…
     —Doncs au, qui vulgui dormir en un llit que hi dormi: buscarem hostal. Però jo i el gos ens quedarem al camió, algú ha de fer guàrdia. Abans de posar-nos en marxa, farem un mossec, si us sembla.

  Ramon Erra, Far West gitano (Barcelona: Empúries, 2015)

Tema de la setmana

Quan hi havia pessetes, alguna gent en deien (familiarment, col·loquialment) pàfies. Ara que ja no n’hi ha, ha passat a ser un terme obsolet, com tants altres. Però potser entre tots podríem trobar-li un nou significat?

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

can pixamorterada