olivet m

Definició

Oliverar, lloc plantat d’oliveres.

Hi havia grans olivets de soques fosques i esparracades que semblaven exèrcits de fantasmes.

Segons el DCVB, Mont Olivet és el «nom de l’olivar on Jesucrist féu oració i sofrí agonia abans d’esser pres i crucificat», i també almenys el nom d’una muntanya, «antic volcà apagat, situada prop d’Olot», i «d’un antic convent, avui presó, prop de la ciutat de València».

Etimologia

Del llatí olivetum, ‘camp d’oliveres’, d’olīva, ‘olivera, oliva’, i aquest, del grec elaía [ἐλαία] (en la forma arcaica ἐλαίϝα), mateix significat.

Usos

  • Una acurada extensió de conreus rodejava el monestir: horts amb arbres fruiters i verdures vora la font abundosa, ordenats en feixes contingudes per murets de pedra ben posada; més enllà blat i userda; pujant les vessants de la vall, vinyes assolellades i grisos olivets que circumdaven la rodalia amb una ben traçada corona de plata.

    Lluís Racionero, Cercamón (1982)
  • El marge s’aterrava de tant en tant per a fer pas a un olivet, i tornava a pujar de seguida a banda i banda, encaixonant-los i no deixant-los-hi veure més que la llenca esplendent del cel sobre sos caps. En un d’aquells olivets hi vegeren un parell aturat amb l’arada sota una olivera i allà prop el llaurador fent beguda, assegut a terra.

    Víctor Català (Caterina Albert), Solitud (1905)

Tema de la setmana

Baixant del Mont Olivet arribem al tema d’aquesta setmana, que ens va proposar la Mercè Domingo i Cirera, acasada a Donostia: paraules i expressions relacionades amb l’oli (però no espereu que hi apareguin oli en un llum, de pa sucat amb oli, haver begut oli o panoli, que ja han rodat fa temps).

Enllaços

Temes i etiquetes

3 comentaris a “olivet”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bes de Judesescampar-se com una taca d’oli