bes de Judes

Definició

Expressió utilitzada per referir-se a falsos actes d’afecte o afalacs enganyosos.

Sovint s’usa la frase feta «donar el bes de Judes»: manifestar amor fals, anar amb traïció.

Fent-me allò, em va donar el bes de Judes, no confiaré mai més en ell.

Judes Iscariot va ser un dels dotze apòstols de Jesús, el qui el va trair besant-lo a l’hort de Getsemaní perquè els seus captors el poguessin identificar. El nom de Judes va quedar així lligat al de la traïció, de manera que l’expressió ser un judes equival a dir d’algú que és un traïdor i ser més fals que Judes es diu d’aquell que és hipòcrita i que es fa passar per algú o per alguna cosa que no és.

Usos

  • Na Xima, que passava en cotxe, la se’n dugué acubada a un restaurant veïnat, on demanà unes tisores i li tallà els cabells. La sorpresa dels empleats fou tan gran que quan es decidiren a impedir el crim la cosa ja no tenia remei. Na Xima li embenà el cap, encara que no hi tenia cap ferida, i la ressuscità amb una tassa de cafè. Extremant l’amabilitat l’acompanyà fins al cotxe i la despedí amb el bes de Judes. El fet es divulgà ràpidament. La ballarina mogué un procés, cosa que contribuí a la popularitat de na Xima.

    Llorenç Villalonga, Bearn o la sala de les nines (Barcelona: Edicions 62, 1980 [1961]), pàg. 71

Tema de la setmana

Al·lusions bíbliques

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “bes de Judes”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

molts són els cridats i pocs els escollitsolivet