molts són els cridats i pocs els escollits

Definició

Al·lusió a una paràbola que Jesucrist va explicar als seus deixebles, que acaba amb aquestes paraules (Mateu, 22,14; en la versió dels Evangelis de Joan F. Mira la frase és: «Perquè els convocats són molts, i els elegits, pocs»). Sovint s’usa per a emfatitzar que els qui formen part d’una minoria són pocs, però selectes.

Molts nens juguen a futbol pensant que seran grans jugadors; ignoren que molts són els cridats, però pocs els escollits.

Usos

  • Així i tot, no tothom serveix per a anar a cacera, perquè en aquest punt, com en tots, impera allò que diu que molts són els cridats i pocs els escollits. Jo, sense anar més lluny. La meva incapacitat és total. De jove, vaig voler fer una experiència cinegètica, que resultà totalment fracassada.

    Josep Pla, Les hores (Barcelona: Destino, 1971), pàg. 338
  • Confio que els escriptors que van ser subvencionats per anar a Frankfurt el 2007 —perquè la cultura catalana era la convidada—, més enllà de la satisfacció de ser-hi, també s’hagin adonat, evangèlicament, que «vam ser molts els cridats» i pocs, molt pocs, seran els «elegits».

    Josep M. Espinàs, «Importància de l’escriptor», dins El meu ofici (Barcelona: La Campana, 2008), pàg. 142

Tema de la setmana

Al·lusions bíbliques

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

vall de Josafatbes de Judes