vall de Josafat

Definició

L’indret on, segons el profeta Joel (4,2), tindrà lloc el judici final. Diu Jahvè: «Reuniré totes les nacions i les conduiré a la vall de Josafat; allà les jutjaré». Aquesta al·lusió fa referència a la fi del món, de vegades amb ressons apocalíptics, com recullen els dos passatges següents: el primer al·ludeix a un violent terratrèmol a Mèxic el 1943, i el segon als esdeveniments de la Setmana Tràgica a Barcelona (1909).

Usos

  • Et trobessis on et trobessis en aquell obscur moment, un esgarrifós garranyic-garranyac dels edificis i una desolada sensació de mareig et deixava el cor encongit. Tot prenia un aire tètric i apocalíptic, com si la terra visqués el darrer alè de vida i els seus estadants es trobessin a dos dits de la vall de Josafat.

    Lluís Ferran de Pol, De lluny i de prop (1972)
  • Allò constituïa una gran novetat. Tenia tots els aires d’una revolució; una d’aquelles revolucions del segle XIX, que m’havia explicat el meu pare. Vingué la nit; els focs anaren creixent en el nostre horitzó i, com és natural, la gent començà a alarmar-se. […] A mi, ni un moment no se m’acudí d’anar-me’n al llit; tot agafava uns aires de melodrama; cadascú hi deia la seva, i a mi m’agradava de sentir els comentaris dels uns i dels altres. Segons les notícies, Barcelona cremava pels quatre costats, i allò era la Vall de Josafat.

    Josep M. de Sagarra, Memòries (Barcelona: Aedos, 1964, 2a ed. [1954]), pàg. 341

Tema de la setmana

Al·lusions bíbliques

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

vedell d’ormolts són els cridats i pocs els escollits