oli en un llum

Definició

Expressió usada per a indicar l’eficàcia, la rapidesa, l’oportunitat, d’un remei, d’una solució.

Va acabar de prendre’s el remei, i oli en un llum; ja està del tot bé.

Aquestes vacances et vindran com oli en un llum.

També s’usa la frase feta ser com posar oli en un llum (ser un remei ràpid i molt eficaç): Li vaig dir que si no aprovava no tindria vacances i va ser com posar oli en un llum: va posar-se a estudiar immediatament.

 En valencià també es diu (ser com posar) oli en un cresol.

Origen de l’expressió

Per què diem ‘oli en un llum’? El llum (o gresol o cresol) fa referència a una llàntia, aparell rudimentari constituït per un dipòsit amb un líquid combustible —generalment oli— i un ble immergit en el líquid, amb un cap que en ressurt, que és per on s’encén. El funcionament de la llàntia és molt senzill; si s’afebleix o apaga la llum, només cal posar-hi més oli perquè torni a il·luminar.

Usos

 • —I doncs, vostè, ¿què ha tingut?
     —Jo li diré: me va agafar un doloret…
     —Dolor? Ai, m’ho hagués dit!… Per això sí que en Tòfol té una mà d’angel. Miri, no li dic més: el dia del Sant de l’home, en havent dinat, me trobava tota no sé com, i ell que em diu: «Ja veurà…». I em fa una tassa de camamilla, me la prenc ben calentona i, filla… lo mateix que oli en un llum.

  Robert Robert, «Al mig del carrer», dins Un tros de paper (1926)
 • Jo m’hi vaig oposar: vaig exigir que el suspenguessin i no vaig voler que s’examinàs pel setembre, a fi que hagués de repetir curs. ¿Què me’n direu? Va ser com qui posa oli a un llum: el curs següent va estudiar com un homenet, i no calgué mai més cridar-lo a l’ordre, ni durant el batxillerat ni durant la carrera.

  Francesc de B. Moll, Els altres quaranta anys (1935-1974) (Palma: Moll, 1975), pàg. 99

Tema de la setmana

Paraules i expressions amb llum. El mot d’avui és un suggeriment de Mercè Domingo i Cirera, acasada a Donostia.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “oli en un llum”

 1. Lou Hevly — Manresa

  En anglès: just what the doctor ordered

  If long-term stress can hurt your heart and possibly increase the chance of illness (in addition to wreaking emotional havoc), then stress reduction practiced regularly may be just what the doctor ordered.
  Author: Zarrow, S. McVeigh, G.
  Source: Prevention

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

llumenetaclaror