no tenir solta ni volta

Definició

No significar res; no ser raonable; ser absurd.

Va prendre una decisió que no tenia solta ni volta i que va causar estupor entre els seus col·laboradors.

Les coses que diu no tenen solta ni volta, de manera que la gent no se’l pren seriosament.

També s’usa amb les formes no tenir solta, sense solta ni volta i sense solta.

Etimologia de solta

Substantivació del femení de solt (participi de l’arcaic soldre, ‘deslligar’, del llatí sŏlvĕre, mateix significat), en el sentit abstracte de ‘llibertat, desimboltura, gràcia, sentit comú’, d’on les expressions tenir o no tenir solta; tenir poca solta; ser un poca-solta. Sembla que l’expressió prové del món del tèxtil: una vegada fet el fil, es plegava en madeixes. L’acció de plegar-lo es deia volta; si no es plegava bé, es deia que estava solta.

Usos

 • «Si et plau, para de plorar i no ens ho facis més costa amunt», seguí dient la directora, endurint la veu. «Ara torna a la teva cambra i nosaltres mirarem de resoldre-ho tot al més aviat possible.» Encara vaig plorar més fort. Què s’empatollava? Allò no era la meva cambra. Jo volia tornar al meu dormitori amb l’Ariadna, la Dafne i la Talia. No volia estar sola i tancada amb pany i forrellat. No entenia res del que m’havien dit. Tot plegat havia de ser un error o una mentida fastigosa, perquè no tenia ni solta ni volta. Els homes s’eren extingits feia molt de temps. No existien ja els cromosomes Y.

  Violeta Richart, Y (Barcelona: Amsterdam, 2020)
 • L’únic que Ximo sabia de ciència certa era que el seu germà no tenia solta ni volta. Coix de veritat i amb mala llet. Retorçut, com la seua cama malalta. Però sa mare, Maria, li tenia passió, i Ximo tenia passió per sa mare. O a la millor simplement no volia disgustar-la, perquè de disgusts, ja en tenien prou…

  Raquel Ricart, Les ratlles de la vida (València: Tres i Quatre, 2010)

Tema de la setmana

Amb tenir (o tindre) tenim moltes frases fetes, però aquesta setmana en veurem unes quantes amb no tenir.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “no tenir solta ni volta”

 1. Francesc Madrid — Badalona

  Jo, de ben petit, i també després en els meus contactes amb la gent relacionada amb les cabanes de pedra seca, ara en desús però tan abundants a casa nostra, sempre tenia entès que la “volta” és el sostre de la cabana, i la “solta” és el recobriment de pedres i terra d’aquest sostre, que és on creix després la vegetació. Per això, quan una cabana no té ni la solta ni la volta, no serveix per a res i és una construcció absurda.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de lluny en llunyno tenir retop