muts i a la gàbia!

Definició

Expressió usada per a imposar silenci.

I ara, muts i a la gàbia! No vull sentir ningú!

També s’usa l’expressió fer muts i a la gàbia (o fer muts) en el sentit de ‘callar’: Si et sembla que s’ha d’enfadar perquè li dius això, fes muts i a la gàbia; no l’amoïnis.

Etimologia de gàbia

Del llatí cavea, mateix significat, derivat de cavus, ‘buit’. Altres mots de la mateixa família són cova, cavitat, cau, engabiar i garjola.

Usos

  • Jo li demano la màxima discreció sobre l’existència del Quadern gris, perquè si això se sap es produirà un escàndol fenomenal. Vostè conservi els papers. No faci pas fer cap còpia, ni el doni a llegir a ningú —i menys a Soldevila—. Soldevila és un gran escriptor i un gran amic, però per a la crítica no serveix: és massa escèptic, tot li és igual. No toquem res, doncs, per ara: muts i a la gàbia! 

    Josep Pla, carta al seu editor Josep M. Cruzet, 08/02/1951, dins Amb les pedres disperses. Cartes 1946-1962 (Barcelona: Destino,  2003), pàg. 129
  • Era evident que d’aquell pobre home ja no es podia esperar cap acte d’insubmissió o desacatament contra el règim de Franco. Però d’això vaig assabentar-me’n més endavant. Josefa es referia sols als salconduits, indispensables, encara aleshores, per entrar o sortir del país. Ella, com tanta gent en aquell temps, procurava evitar parlar de res que tingués a veure amb la situació. «Muts i a la gàbia» era la seva consigna, prou clara, per altra banda.

    Carme Riera, La meitat de l’ànima (Barcelona: Proa, 2004)

Tema de la setmana

La setmana passada vam tenir problemes per distribuir els missatges als subscriptors. Continuem tenint-ne, però per sort hi ha la web, on podeu anar seguint i llegint els mots amb normalitat. Aquests dies en veurem uns quants de relacionats amb el silenci i el fet de callar.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fer pinyano piular