micologia f

Definició

Part de la botànica que estudia els fongs.

L’etnomicologia estudia la relació entre els éssers humans i els fongs.

Etimologia

Mot compost de mico-, forma prefixada del mot grec mýkes, que significa ‘fong’, ‘bolet’, i -logia, forma sufixada del mot grec lógos, que significa ‘paraula, raó, teoria, tractat’.

Usos

  • Treballem de manera coordinada a través de convenis en les activitats que poden ser d’interès per a les dues entitats [l’Institut d’Estudis Catalans i l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI)]. És el cas del romànic, per exemple, gràcies a l’excel·lent patrimoni que tenim a les nostres terres, o també del grup de micologia, que és el que ha exportat més feina. Es fa una classificació i un inventari dels bolets, és a dir, s’investiguen i es donen a conèixer els resultats, i després se n’editen els estudis, en una col·lecció. En el cas d’aquesta col·lecció de micologia, precisament, els llibres són els grans best-sellers de l’IEI, perquè es venen molt i no només aquí, sinó també en països que tenen una gran cultura dels bolets, com Polònia.

    Carme Vidal Huguet entrevistada per Anna Sáez, «L’IEI és una eina imprescindible per al territori» (El Temps, 26 d’agost-1 de setembre del 2003)

Tema de la setmana

Divendres passat acabàvem una setmana dedicada a éssers fantàstics esmentant que el possible origen de les contalles sobre els minairons i altres follets diminuts podria raure en la ingestió d’un bolet al·lucinogen, però en vam transcriure malament el nom: no era Amanita mustiaria sinó muscaria, com ens va fer notar Mercè Piqueras, de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, que afegia alguns noms populars d’aquest bolet: reig bord, reig de fageda, reig vermell, matamosques, reig de foll, oriol foll o reig tinyós. Aprofitant que n’és la temporada, aquesta setmana veurem algunes paraules i expressions relacionades amb els bolets, com ara el mot d’avui, que no fa referència, com algun desinformat podria pensar, a l’estudi dels micos (per a això tenim la primatologia), sinó al dels fongs.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

minaironspertot es fan bolets, quan plou