minairons m pl

Definició

Éssers fantàstics, molt diminuts, però capaços d’enllestir molta feina. Expliquen que el seu propietari els guarda en un canut d’agulles i, quan li convé, els fa sortir per manar-los feina.

També: manairons, menairons (Pallars, Andorra, Alt Urgell); a l’Alta Ribaborça en diuen diablorins i, en altres indrets meridionals, més allunyats del Pirineu, són coneguts per femilians.

Usos

  • Lluny de constituir una espècie estranya, exclusiva del Pirineu, els minairons formen part d’una gran família de follets diminuts que viuen i treballen als boscos dels contes de fades europeus. Els il·lustradors de contes —recordo especialment Apel·les Mestres— solen dibuixar-los vora els bolets, els quals al costat dels nans semblen immensos. Alguns antropòlegs opinen que l’afinitat entre bolet i gnom és una relació de causa-efecte. Josep M. Fericgla, en un suggerent estudi titulat El bolet i la gènesi de les cultures, arriba a la conclusió que els minairons són fruit dels estats d’al·lucinació causats per la ingestió d’un determinat bolet al·lucinògen, l’Amanita muscaria.

    Pep Coll, «Minairons», dins Muntanyes Maleïdes (Barcelona: Empúries, 1991), pàg. 98

Tema de la setmana

Éssers mítics i fantàstics. Si voleu saber-ne més, sobre els minairons, continueu llegint el que en diu Pep Coll al primer enllaç. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

l’home del sacmicologia