Definició
Que té micofòbia o aprensió als bolets.
Els termes ‘micòfil’ (que aprecia els fongs) i ‘micòfob’ (que els menysprea) van ser encunyats pel micòleg nord-americà R.G. Wasson.
Usos
La cuina valenciana ha canviat. Fins fa uns anys, el País Valencià era allò que els antropòlegs diuen un poble micòfob, que odia o ignora els fongs, els bolets. Ara l’afició boletaire, a collir bolets i, més encara, a menjar-los, s’escampa com la pólvora.
Emili Piera entrevistat per G. Ripoll, «La nostra cuina» (Turia, 6-12 de desembre del 2002)En canvi, les societats micòfobes senten una profunda aversió pels bolets, els perceben com la cosa més bruta de la natura, no tenen noms populars per a distingir-los i, naturalment, tampoc no els consumeixen, amb alguna excepció imposada pel mercat actual i, entre minories, amb la gran excepció dels fongs psicoactius. Per als castellans «de bolets solament en mengen els catalans i les cabres».
Josep M. Fericgla, «Cultures i fongs psicoactius» (Mètode, núm. 31, tardor 2001)
Tema de la setmana
Bolets