memoràndum m

Definició

1  Nota destinada a recordar alguna cosa.

2  Nota diplomàtica en què es recorden els fets, les raons, etc., referents a una qüestió.

3  Quadern, llibret, on hom s’apunta allò que vol recordar.

Etimologia

Neutre de memorandus, -a, -um, ‘que ha de ser recordat’, participi de futur passiu de memorare, ‘recordar’. Més mots de la mateixa família són commemorar, immemorial, remembrar, memoritzar i memorable.

Usos

  • Avui dia, malgrat la gran quantitat d’informació que tenim a l’abast tan sols prement una tecla, també hi ha una gran preocupació tant per millorar la memòria com per conservar-la, sobretot per l’amenaça de malalties neurodegeneratives que la fan perdre, com ara l’Alzheimer. Per fer-ho, la saviesa popular parla de menjar cues de pansa. També es poden dur a terme exercicis mnemotècnics o, simplement, tenir una bona agenda o notes a manera de memoràndum. Això sí, cal no oblidar-se de consultar-los.

    Núria Gómez Llauger i Enric Serra Casals, 100 llatinismes més vius que mai (Valls: Cossetània, 2014), pàg. 126
  • La meva mare m’escoltava i deia: te’n sortiràs. I mai es va rebel·lar contra la meva absurda teoria. Tampoc mai, això és cert, va disculpar-se per la seva extraordinària història d’amor. Segurament perquè no la considerava extraordinària.
       Estimar el meu pare li havia resultat tan natural com respirar.
       I posats a fer-te un memoràndum dels moments que més he admirat i estimat la mare, que més sòlidament he sentit el seu afecte i la seva protecció, n’hi hauria d’afegir un altre.

    Sílvia Soler, Petons de diumenge (Barcelona: Columna, 2008)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb el record i recordar

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

recordarrefraccionar