recordar v

Definició

1  Representar-se en la ment alguna cosa passada.

Recordar algú els anys de la seva infantesa. Recordar un fet, una data.

2  Fer venir a la memòria d’algú alguna cosa, fer-la-hi present.

Li he hagut de recordar que ens ho havia promès. Aquesta plana recorda l’Empordà.

3  Venir a la memòria, tenir present en la ment, no oblidar.

Em vas prometre que vindries: no te’n recordes? Mai no et recordes de res. Ja t’has recordat de treure la clau del pany?

Etimologia

Del llatí recordari, ‘tenir record d’alguna cosa’, derivat de cor, cordis, ‘cor’.

Usos

  • Recordar significa etimològicament (del llatí recordari) tornar a passar pel cor. Els antics creien que la memòria habitava en el cor i a la vegada el cor, en un sentit més ample, era el centre de les facultats intel·lectuals, no sols dels afectes i les passions. Així, per exemple, saber de cor equival a saber de memòria, igual que en francès par coeur o en anglès by heart. Però també recordar té l’accepció de recobrar el sentit o, el que és el mateix, de despertar.

    Carme Riera, Temps d’innocència (Barcelona: Edicions 62, 2013), pàg. 8
  • Algú va dir, i és com un lloc comú, que un poble que no recorda la seua història està condemnat a repetir-la. Però és molt pitjor: un poble que no és conscient de la pròpia història està condemnat a perdre-la, és a dir, a perdre’s ell mateix, a dissoldre’s i a deixar d’existir.

    Joan F. Mira, Almansa 1707: després de la batalla (Alzira: Bromera, 2006)

Tema de la setmana

L’essència de Rodamots és recordar. Recordar paraules, algunes d’òbvies i evidents com la d’avui, unes altres de més amagades, potser oblidades, o bé vives només en algun racó del nostre àmbit lingüístic però ignorades en els altres. Recordar-les per reviure-les i per fer-les servir. Aquests dies veurem uns quants mots relacionats amb la idea de recordar.

Enllaços

Un comentari a “recordar”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

coradamemoràndum