melmelada f

Definició

Menja feta amb fruita aixafada cuita amb sucre.

M’agrada la melmelada de pera, però costa molt de trobar.

Amb les prunes que ens sobren fem melmelada.

Etimologia

Del portuguès marmelada, ‘codonyat’, derivat de marmelo, ‘codony‘, llatí melimelum, ‘poma dolça’, del grec melímelon, mateix significat, alterat per influx de mel.

Usos

  • Hi ha rituals millors i molt més plaents, però aquest, per a ella, ha pres una dimensió de cosa sagrada. Suca les torrades amb mantega i melmelada dolça. La de taronja no li agrada, només se la menja ell. Per què li agraden les coses amargants? I els àcids, com els cogombrets en vinagre que la fan plorar? El pa és molt més bo amb mantega i melmelada de gerds que amb qualsevol altra cosa. De vegades, si no hi ha melmelada dolça, és a dir, de gerds o maduixa o pruna, s’hi posa oli i mel, però mai melmelada de taronja. El cafè i aquestes llesques són el seu esmorzar.

    Alba Dedeu, «La carnissera», dins Gats al parc (Barcelona: Proa, 2011)
  • Ell mateix es preparava el desdejuni. Solia llevar-se amb gana i es feia un bon esmorzar: una tassa de cafè amb llet, cinc torrades amb mantega i melmelada, i un suc de taronja natural, ja que, natural de la Ribera, odiava els sucs enllaunats. Aquell dia, però, no tingué temps de cruspir-se’l.

    Ferran Torrent, Societat limitada (Alzira: Bromera, 2002)

Tema de la setmana

Productes que trobarem a les fires de sant Ponç aquest diumenge

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

llaminadurarefilet