malgirbat -ada adj

Definició

Malforjat, que porta roba que no li cau bé, mal feta, mal posada.

A la mare no li agradava que anéssim malgirbats.

Usos

 • Pel que feia al local del diari, tan lleig com malgirbat, mai ningú no va poder donar entenent a Ramon Godó que l’instal·lés en un gran i bell edifici propi.

  Història de «La Vanguardia» (1884-1936) (París: Edicions Catalanes de París, 1971 [1964]), pàg. 50

Tema de la setmana

Gaziel i La Vanguardia

Temes i etiquetes

3 comentaris a “malgirbat -ada”

 1. Carles Yáñez Zamora — La Jonquera

  Jo he sentit a dir malguindat com a sinònim de malgirbat. He cercat aquest mot al DCVB, DIEC, GDLC i al Diccionari Pràctic i Complementari de la Llengua Catalana i no l’he trobat enlloc. Només he trobat una referència per internet:

  “Optimitzada per a mòbils – 3 set. 2013 – … dels 70, fotut i malguindat, però segueixo i seguiré fins a la LLIBERTAT, després ja em serà igual.”

  Algú ha sentit a dir aquesta paraula?

  Respon
 2. Carles Yáñez — La Jonquera

  Finalment he trobat referències d’aquest mot que cal cercar com a derivat de guindar. És a dir, cal escriure MAL GUINDAT. Segons el DICCIONARI PRÀCTIC I COMPLEMENTARI DE LA LLENGUA CATALANA:

  GUINDAR arranjar, construcció, malgirbat (*) (d) Anar, una persona, o quedar, una cosa, tal com cal. | SIN: Arranjar, posar bé, mudar, enflocar (Val). || Ex: Han fet obres, però ho han deixat tot molt mal guindat (les voreres no han quedat bé). On vas tan mal guindat? (mal vestit).

  , Josep Pla afirma a El quadern gris era un home ben plantat: “El veuen pels cafès, ben guindat, oratori i optimista”.

  Respon
 3. Juanchich — 66400 Reiners

  La meva via paterna, la Marcelina Barcelo, que sempre s’enraonava en català amb el Sisco, em deia “Marcel has vist com vas malgirbit al carrer Maréchal Joffre” a Illa de Tet

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rònec -egacostar Déu i ajut