l’operació ha anat molt bé, però madona és morta

Definició

Frase que es diu quan ens hem fet il·lusions que alguna cosa ens pot sortir bé, o que podem sortir d’un tràngol o una adversitat, però les coses finalment no surten com voldríem.

Origen de l’expressió

Aquesta frase és la darrera que surt al llibre El viatge tràgic de l’amo en Xec de s’Ullastrar, d’Àngel Ruiz i Pablo. Vegeu-ne més informació a l’escreix.

Usos

  • Per altra banda, al PSC se li cantaven no fa tant de temps les absoltes com a partit central en el sistema polític català: figurava que el Procés li havia passat pel damunt i que l’havia arraconat a posicions gairebé residuals. Òbviament no és així, tot i que Salvador Illa pot fer-se seves les paraules de l’amo en Xec de s’Ullastrar: «s’operació ha anat molt bé, però sa madona és morta». L’efecte Illa no ha estat tan sols una etiqueta, sinó que realment ha fet repuntar el percentatge de vot per als socialistes catalans. Però ja hem dit que no ha aconseguit, ans al contrari, erosionar l’hegemonia independentista, i les possibilitats que té Illa d’esdevenir president són remotes.

    Sebastià Alzamora, «És el mateix però no és igual» (El Temps, 15 de febrer del 2021)
  • Així és la vida. Pens que allò que passava amb la notícia de Gasol quan era a Memphis era igual que li passà a l’Amo en Xec de s’Ullastrar després de tornar del seu «Viatge tràgic» a Barcelona perquè els metges fessin una operació quirúrgica a la «madona». A la novel·la d’Àngel Ruiz i Pablo, l’amo en Xec rep el condol per la mort de la seva esposa i explica que sí, que «s’operació ha anat molt bé, però madona és morta». Aquesta expressió s’ha fet popular a Menorca per anunciar una cosa així com una victòria pírrica, o, si més no, un èxit petit que no pot ocultar un fracàs.

    Joan F. López Casasnovas, «L’operació ha anat molt bé…» (Diari de Balears, 8 de febrer del 2008)

Tema de la setmana

Mots menorquins. El d’avui és un suggeriment d’Antoni Tudurí Gibeli, de Maó, que a l’Escreix ens explica l’origen d’aquesta expressió.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

perpenymèrvil