l’ase de Buridan

Definició

Dilema (falsament atribuït al filòsof escolàstic del s. XIV Jean Buridan) que presenta un ase situat a la mateixa distància de dos feixos d’alfals exactament iguals, que mor de fam pel fet de no poder tenir cap preferència per cap feix.

Usos

  • A principis de març, Pla va ser víctima d’un malentès que segurament va contribuir a fer-lo més sensible als obstacles que presentava la vida. L’assassinat de Dato, el 8 de març [de 1921], en mans de tres anarquistes catalans va portar la policia a detenir tots aquells que eren catalans o tenien accent català. Pla va ser retingut unes hores a la Direcció General de Seguretat. Les tres cròniques que va escriure aleshores reflecteixen la situació angoixosa per la qual estava passant, tot i que no feia cap referència a la detenció. Pla es penedia d’haver-se trobat a Madrid durant aquells dies i aprofitava l’incident per fer una reflexió sobre la condició animal de l’home. Davant els esdeveniments i la irracionalitat humana, prenia la posició de l’ase de Buridan: es declarava feble, innocent, ingenu, apartat de xafarderies i sorolls. Aquesta tendència per apartar-se dels desficis dels homes anava prenent cos en una mena d’independència existencial que s’havia anat formant durant aquells anys.

    Cristina Badosa, Josep Pla: biografia del solitari (Barcelona: Edicions 62, 1996), pàg. 49

Tema de la setmana

Al·lusions

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

eppur si muovepantagruèlic -a