las lassa adj

Definició

Fatigat, molt cansat.

Se sentia las després d’aquella nit d’insomni.

Etimologia

Del llatí lassus, ‘cansat’. La forma las és un cultisme, i la forma llas és popular; però actualment tant una forma com l’altra s’usen només literàriament. El verb lassar ‘cansar, fatigar molt’ ve del llatí lassare.

Usos

  • Dels arbres i dels balcons penjaven serpentines de tots colors. Encara queien gotes dels balcons i de les branques. Era tot el que quedava de la festa. De tant en tant passava un cotxe, il·luminat de dins, amb homes i dones disfressats, ja ensonyats i una mica lassos.

    Mercè Rodoreda, «Carnaval», dins Vint-i-dos contes (1956)
  • En la vida fem, de primer, com aquell guerrer valent i fornit que comença el combat tot defensant una posició avançada. Davant l’escomesa insistent i poderosa de l’enemic —que és el desengany i l’absurd— es retreu a successives ciutadelles fins a combatre en l’última torre. Allí, ofegada la supèrbia, las, vençut, ret les seves armes i ja no li resta sinó deixar que el seu últim reducte i ell mateix siguin posseïts per la llei indiferent, rigorosa i antiga de l’implacable vencedor.

    Miquel Pairolí, La vida a la menuda. Dietaris (1990-2010) (Girona: Curbet, 2016), pàg. 71

Tema de la setmana

Mots lassos

Enllaços

2 comentaris a “las lassa”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

un pam de llenguabaldat -ada