ai las!

Definició

Expressió usada per a lamentar-se.

Aquest any no he fet vacances, ai las!

Ai las, quina desgràcia!

Etimologia

El sentit més modern de las, lassa és ‘molt cansat, fatigat’ (de llas, llassa, del llatí lassus, mateix significat), però antigament també significava ‘infeliç, desgraciat’, i és en aquest sentit d’on deriva l’expressió. «S’usava molt en exclamacions, en combinació amb les interjeccions ah i ai (ai las!, ah las!, com en francès hélas) i acompanyat d’altres adjectius indicadors de la mateixa idea de ‘infeliç’ (las mesquí, las catiu, lassa trista, etc.)» (DCVB).

Usos

  • Podem dir que el PP està aprofitant la situació de violència (i permetent que es podreixi), per tal d’acabar, d’una revolada, amb tots els pensaments que no combreguen amb l’Espanya única? Ai las, amb quina contundència ho podem dir! Darrere de cada atemptat, darrere de cada funeral presidit pel ministre bèl·lic, hi ha una càrrega de profunditat del PP contra tot allò que es mou fora de plànol i una ben planificada estratègia de criminalització.

    Pilar Rahola, «Arzalluz sóc jo» (Avui, 2 de novembre del 2000)
  • Jo enganaré la son escrivint, per aquells qui em llegiran, dos records nadalencs de la meva, ai las!, ja llunyana infància; dos records perduts entre boires vagues, car se remunten fins als meus dotze anys ja remots.

    Llorenç Riber, La minyonia d’un infant orat (Palma: Moll, 1988 [1935])

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

sadollaresllomar