imant m

Definició

1  Cos que té la propietat d’atreure el ferro.

2  (fig.El sector immobiliari és un imant per a inversors i especuladors.

Etimologia

Del català antic aïmant, llatí vulgar adimantem, alteració d’adamas, -ntis, i aquest, del grec adámas, -ntos, ‘acer, diamant’, derivat de damáo ‘jo domo’, ‘venço’, amb el sentit primitiu d”indomable, resistent’; originàriament el nom de l’imant i el del diamant són una mateixa paraula (com encara fa Llull amb azamant), aplicada a les dues pedres per la duresa de totes dues.

Usos

  • Vaig pujar a coberta. A l’armari de la cabina hi havia unes ulleres submarines i uns peus d’ànec. Em vaig despullar i em vaig capbussar per la banda d’estribord. L’aigua era freda com una mala cosa. Per sota de la línia de flotació, enganxada al casc amb imants, hi havia una caixa metàl·lica.
       Un cop a coberta, la vaig obrir. Embolicades en tela impermeable hi havia les cintes i les partitures.

    Jaume Fuster, «La ruta dels almogàvers», dins Les claus de vidre (Barcelona: La Magrana, 1984)
  • Era un home inflexible i malèvol, per al qual només hi havia una manera d’entendre la pintura: la seva. I la defensava sense miraments, amb un menyspreu insultant per qui no la compartia. No em va sorprendre que, quan els nazis van arribar al poder, aprofités el càrrec de rector de l’Acadèmia per col·laborar amb entusiasme en la purga dels professors desafectes al règim. Tard o d’hora, tot encaixa. Les peces del trencaclosques, com atretes per un imant, ocupen el lloc que els correspon. Abans de la visita de Hofer, mai no m’havia hagut d’enfrontar a cap altra mirada tan penetrant i maligna com la del professor Müller.

    Eduard Márquez, La decisió de Brandes (Barcelona: Empúries, 2006), pàg. 24

Tema de la setmana

Etimologies curioses

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

atziac -agapencar