Definició
Tros gros de pa, generalment el crostó.
Etimologia
Usos
Hi ha dos cambrers, un de jove amb camisa blanca i corbatí negre que us serveix a vosaltres i un home gras, rabassut, que sembla l’amo; està molt enfeinat, va i ve, para una taula. Finalment s’asseu de cara al carrer, obre un guimbarro de pa i el suca amb tomàquet, talla a rodanxes una ceba de tels roses i les escampa damunt del pa, cobreix la ceba amb una pila d’olives farcides i al damunt hi estén curosament la pell escurada dels tomàquets, ho amaneix amb oli i sal i crida dirigint-se al cambrer:
Ramon Solsona, Figures de calidoscopi (Barcelona: Quaderns Crema, 1989), pàg. 71
—Noi!
El noi respon amb la mirada.
—El vi.En el capítol tercer del seu llibre, Antoni Ribera ens conta amb molta vivacitat que celebrà el seu bateig submarí, amb pulmó aquàtic, a la meva Sinera pairal, on l’aigua és neta arreu, segons la seva amable, però no sé si exacta, observació. Si algun dia em decideixo a deixar-me batejar d’acord amb aquest novíssim ritu, procuraré, és clar, de solemnitzar-lo al mateix indret. Ja em veig donant franciscanament llonguets i guimbarros a les tintoreres, car una de les coses que he après a les converses amb Ribera i en aquest llibre és que tota mena de peixos i bèsties marines, taurons i pops inclosos, són molt bones persones, uns éssers badocs i angelicals. De tota manera, tu, no te’n fiïs.
Salvador Espriu, pròleg a Els homes-peixos, d’Antoni Ribera (Barcelona: Selecta, 1954)
Tema de la setmana
Mots panarres