Definició
Tros gros de pa, generalment el crostó.
Etimologia
Usos
Hi ha dos cambrers, un de jove amb camisa blanca i corbatà negre que us serveix a vosaltres i un home gras, rabassut, que sembla l’amo; està molt enfeinat, va i ve, para una taula. Finalment s’asseu de cara al carrer, obre un guimbarro de pa i el suca amb tomà quet, talla a rodanxes una ceba de tels roses i les escampa damunt del pa, cobreix la ceba amb una pila d’olives farcides i al damunt hi estén curosament la pell escurada dels tomà quets, ho amaneix amb oli i sal i crida dirigint-se al cambrer:
Ramon Solsona, Figures de calidoscopi (Barcelona: Quaderns Crema, 1989), pà g. 71
  —Noi!
  El noi respon amb la mirada.
  —El vi.En el capÃtol tercer del seu llibre, Antoni Ribera ens conta amb molta vivacitat que celebrà el seu bateig submarÃ, amb pulmó aquà tic, a la meva Sinera pairal, on l’aigua és neta arreu, segons la seva amable, però no sé si exacta, observació. Si algun dia em decideixo a deixar-me batejar d’acord amb aquest novÃssim ritu, procuraré, és clar, de solemnitzar-lo al mateix indret. Ja em veig donant franciscanament llonguets i guimbarros a les tintoreres, car una de les coses que he après a les converses amb Ribera i en aquest llibre és que tota mena de peixos i bèsties marines, taurons i pops inclosos, són molt bones persones, uns éssers badocs i angelicals. De tota manera, tu, no te’n fiïs.
Salvador Espriu, pròleg a Els homes-peixos, d’Antoni Ribera (Barcelona: Selecta, 1954)
Tema de la setmana
Mots panarres