guillotina f

Definició

1  Instrument per a decapitar els condemnats a mort consistent en una ganiveta que cau guiada per dos muntants verticals.
2  Cisalla que talla per la caiguda, vertical o inclinada, de la ganiveta, emprada per a tallar paper, cartó, etc.

Etimologia

Del nom del metge francès Joseph-Ignace Guillotin (1738-1814), que en proposà l’ús per a l’aplicació de la pena de mort per estalviar el patiment dels condemnats. Guillotin, però, no en fou l’inventor: el disseny el va fer el doctor Antoine Louis i la construcció anà a càrrec de Tobias Schmidt, fabricant de pianos prussià.

Usos

  • El delinqüent implora perdó i es desmaia en veure que la fi li arriba. La guillotina l’espera, i ell s’hi acosta, lligat com en Makarov ho estava abans de saltar dins la caixa, entre gemecs. El públic fa oh, i hi ha qui no vol mirar. El lladre és estirat i el decapitaran.
    L’Enriqueta creu que ja n’ha vist prou, que tot allò és una pantomima i ella té altres coses a fer que estar veient pel·liculetes i jocs de mans.

    Marc Pastor, La mala dona (Barcelona: La Magrana, 2008)
  • Manca, però, l’espectacle més impressionant: a les sis de la tarda féu la seva aparició a la plaça de Sant Domènec el cotxe-escombra, que és el nom amb el qual es designa la camioneta que tanca la comitiva i que té per missió recollir tot el que hi hagi per recollir. Dalt del camió hi anaven més de trenta ciclistes enfangats, desfets, descompostos. El seu abillament era d’un pintoresc que desafiava el ridícul. Per tal de protegir-se dels perills de la mullena s’havien canviat els mallots xops d’aigua i de suor per les peces de roba més insospitades. Alguns anaven embolicats amb flassades, amb teles de sac, amb un tros de lona. Instal·lats en una caòtica barreja, aquella trentena d’homes del cotxe-escombra feien pensar en les carretes que durant la Revolució Francesa portaven els condemnats a la guillotina.

    Josep M. Planes i Martí, «La resurrecció de Cañardo (crònica de l’etapa de la ‘Volta’ corresponent al dia 16-6-1936)» (La Publicitat, 17 de juny del 1936)

Tema de la setmana

Epònims derivats de noms d’inventors

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

màusertraveta