Definició
1 Conjunt de dos revolts consecutius d’orientació contraposada.
L’òmnibus seguia les giragonses de la carretera que pujava a Montserrat.
El Vinalopó neix a la serra Mariola i després de moltes giragonses desemboca a les Salines de Santa Pola.
2 Moviment sinuós.
La serp feia giragonses damunt l’asfalt.
Les giragonses de la vida.
Etimologia
Alteració de gerigonsa (del castellà jerigonza, ‘galimaties’, manlleu de l’occità antic gergons, mateix significat, i aquest, del francès jargon, ‘xerroteig; argot de la xusma’ ) per influx de girada, giravolt.
Usos
De les atraccions plenes de giragonses en diem muntanya russa. I del plat fred de verdures tallades a dauets amb maionesa, ensalada russa. Però com en diuen a Rússia? Doncs de l’atracció en diuen muntanya americana, perquè és allà on van inventar la versió moderna de l’atracció, i del plat, ensalada Olivier, en honor al cuiner que li va donar prestigi a Moscou a mitjan segle XIX.
Agnès Rotger Dunyó i Jordi Palou, Tutis per a tothom! (Barcelona: Ara Llibres, 2023), pàg. 61Podria ser una al·legoria de la vida: vinga fer giragonses. Però és que en aquesta disciplina ni ho intenten, d’anar en línia recta, perquè si no se’ls desqualificaria. [_ _ _ _ L _ _]
Tutis per a tothom!, pàg. 20
Tema de la setmana
Mots trets de Tutis per a tothom!, el darrer llibre del Paraulògic
No sabia pas que el mot “giragonsa” venia del castellà. Ara entenc per què no s’usa gaire al Rosselló. Aquí, la gent diu “remingol” (vegeu el DCVB).
Exemple: Els remingols d’un camí.
Ara, quan parlem d’un riu diem: Els meandres d’un riu.