galimaties m

Definició

Embolic, confusió, sia en el llenguatge, sia en la disposició de les coses materials o d’altre ordre.

La declaració de la ministra va ser un galimaties; ningú va entendre què volia dir.

Etimologia

Del francès galimatias, potser del llatí gallus, ‘gall’, i el grec -mathía, ‘ciència’, aplicat als disputadors escolàstics, o bé de Joseph ab Arimathia, entès com Barimatia, país llunyà de parla incomprensible, o alteració de grammatica.

Usos

  • El nyap de la política nord-americana a Afganistan és considerable, i el més recent d’Iraq encara ho és més: ningú no havia previst què fer després de l’ocupació militar? No hi havia plans per instaurar la democràcia que garantien? No han trobat cap interlocutor? No han entès el galimaties mil·lenari de tots dos països? Ni tan sols havien calculat els costos de la reconstrucció en la qual diuen que s’ocupen? Han hagut de donar la raó als més ferotges opositors pel que fa a les despeses i a la presència de més tropes sense envermellir? És possible que no hagin trobat les armes de destrucció i ni tan sols hagin trobat ni Bin Laden ni Saddam Hussein?

    Isabel-Clara Simó, «Nyap» (Avui, 10 de setembre del 2003)

Tema de la setmana

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

magazínrebeca