gerd m

Definició

Fruit comestible de la gerdera (Rubus idaeus), format per petites drupes de color vermell.

Els gerds es poden menjar crus o bé se’n poden fer xarops, melmelades i confitures.

Va preparar un pastís de formatge amb gerds.

També: gerdó

Gerd -a també és un adjectiu

Etimologia

D’origen preromà, probablement d’una base bascoaquitànica gird-.

Usos

  • El dia 16 vaig anar amb la Josefina al Vernet. Vam assistir al concert de Prada —Casals, Oistrak, Kitchen—. Al Vernet passejàvem per la petita plaça deliciosa, ombrejada de til·lers, i contemplàvem les parades de fruita, on abundaven els gerds olorosos (potser collits a muntanya).

    Marià Manent, L’aroma d’arç (1982)
  • En aquell bosc vam veure-hi molta gerdera carregada de gerds sencers. No eren fruits macats, pessigats, corcats o mig podrits. Aquelles branques carregades d’una fruita de color vermell apagat eren a punt de morir, perquè només viuen dos anys. De la tija subterrània, en surt cada any un turió, una mena d’espàrrec, que es desenvolupa durant el primer any i en el segon en surten les flors i els fruits.

    Salvador Garcia-Arbós, «El fruit més saborós del bosc» (El Punt, 15 d’octubre del 2007)

Tema de la setmana

Per il·lustrar el mot de divendres, iogurt, vam triar un iogurt de gerds. I vam rebre un missatge que ens demanava: i els gerds? On els tenim? Doncs au, ja els tenim aquí, a RodaMots hi caben encara molts mots més. Llargs i curts: aquests dies en veurem uns quants de ben curts.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

2 comentaris a “gerd”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

iogurtbat