bat m

Definició

Lloc on bat el vent, el sol, la llum, la pluja, etc.

A l’hivern dona bo de treballar al bat del sol.

On vas carregada així i amb aquest bat de sol?

Allà a la muntanya estàvem exposats al bat dels elements.

També: baterell

Etimologia

De batre, del llatí battuere, provinent probablement d’una altra llengua indoeuropea, segurament el cèltic. Més mots de la mateixa família són bategar, bateria, embat, rebatre, batussa i batall.

Usos

 • Treballàvem per al senyor. No hi feia res que plogués o que el bat de sol ens torrés la pell, les terres de l’amo eren bones i durant dos anys vam aconseguir que fossin les més rendibles de la contrada.

  Coia Valls, El mercader (Barcelona: Edicions B, 2012)
 • No hi ha nadal per a l’arbre de Nadal. Com a molt, treure el cap al bat del vent d’una finestreta de cotxe; per un moment, un horitzó. L’aire de vidre de la muntanya, te’n recordes? Després, una altra pluja d’agulles mortes sobre l’estora de la porta, vés a buscar l’escombra, mira quin merder.

  Marta Rojals, No ens calia estudiar tant (Carcaixent: Sembra, 2015)

Tema de la setmana

«Així com hi ha mots polisíl·labs que diuen ben poca cosa, així també hi ha monosíl·labs de significat infinit», deia Georg Christoph Lichtenberg.

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “bat”

 1. Marcel Juanchich — Ceret (Vallespir)

  Sisco, el meu avi quan tornava de l’hort amb la carreta i el cavall em demanava que l’hi obris la portalada de la casa d’Illa de Tet de “bat a bat”
  Parava el cavall, jo saltava de la carreta per a l’hi obrir la porta
  Entrava el carruatge dins la casa del carrer del “Maréchal Joffre”

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

gerdnus