nus m

Definició

Entrellaçament estret de les parts d’un o més cossos flexibles, com és ara fils, cordills, cordes i cintes, que generalment s’estreny en estirar llurs caps.

Ara fa un nus; ara el desfà. Una corda de nusos. El nus de la corbata. Un nus escorredor.

ja li pots fer un nus a la cua  ·  nus gordià

També: nu, nuu, nuc

Etimologia

Del català antic (encara vigent en algunes contrades) nuu, nu, del llatí nōdus, mateix significat, a través d’una variant nūdus no prou aclarida; la forma nus fou inicialment el plural de nu, esdevingut també sovint nusos per analogia amb altres plurals en -os; d’aquí que nus acabés per ser tingut per un singular.

Usos

  • Ficà la mà en el calaix i en tragué un feix de cartes lligades amb una cinta descolorida. Estirà la cinta i se li féu un nus; trigà estona a poder-lo desfer. Arrenglerà les cartes al seu davant; cadascuna a dintre del seu sobre que el temps havia esgrogueït.

    Mercè Rodoreda, Mirall trencat (Barcelona: Club Editor, 1974)
  • Per això, amics meus, m’heu de lligar, amb un nus ben fort, al peu de l’arbre del nostre bastiment, perquè no me’n pugui moure per més que em senti atret sense remei pel cant melodiós de les sirenes encisadores.

    Homer, L’Odissea, versió d’Albert Jané (Barcelona: Bambú, 2012)

Tema de la setmana

Monosíl·labs

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “nus”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

batreng