fumat -ada adj

Definició

De color gris o fosc, semblant al del fum.

Unes mitges de color fumat. Unes ulleres fumades. Un cotxe amb els vidres fumats.

Etimologia

De fumar en el sentit d’‘ennegrir per l’acció del fum’, del llatí fumare, ‘fer fum’ (sentit que també té fumar en català: La sopa és massa calenta: mira com fuma!). Altres mots de la mateixa família són fumerol, difuminar, esfumar i perfum.

Usos

  • A l’estiu el cervell s’espesseeix i la sensibilitat es desfibra. Horaci parlava de la llum rabiosa de l’estiu; Mallarmé, del lúcid hivern. A mi em sembla que aquests adjectius responen a una adequació precisa. Si jo podia practicar una qualsevol concepció de l’estiu, em sembla que coincidiria més amb les idees d’abans d’ara que amb les actuals. No aniria pas a estiuejar per tenir més calor ni per portar ulleres fumades; cercaria la possibilitat de dormir amb una manta al llit.

    Josep Pla, Els pagesos (Barcelona: Destino, 1968)
  • Així que la pantalla d’arribades de l’aeroport del Prat va anunciar que el vol d’Air France estava aterrant, la Gina va pujar a collibè del seu pare. Volia, de totes passades, ser la primera de veure la mare quan s’obrissin les portes automàtiques de vidres fumats.

    Xavier Bosch, Algú com tu (Barcelona: Planeta, 2015)

Tema de la setmana

Mots fumats

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fumssomoure