Definició
Treure els mocs pel nas, sense mocador, tapant un nariu amb els dits i bufant per l’altre.
Els jugadors de futbol sovint fan setze.
No facis setze i agafa un mocador.
Origen de l’expressió
Setze ve del llatí sedecim, mateix significat, compost de sex, ‘sis’, i decem, ‘deu’, però Joan Coromines, al Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana (vol. VII, entrada sacsar), diu: «És possible que en el parlar vulgar de la zona central es formés de sacsar un derivat secse, mot que pronunciat més vulgarment setse va donar en l’ús familiar (de Barcelona, etc.) la frase fer setze en el sentit de ‘mocar-se amb els dits, llançant els mocs lluny’, com fan molts amb pocs escrúpols de bencriança».
Usos
Vaig girar cua i me’n vaig anar, de nou al carrer, a l’aire, al fred, a l’aigua que em penetrava els parracs. Encara ara vaig humit d’aquesta aigua. El sol que ha passat damunt meu, al parc, no els ha assecats pas del tot. El que em molesta més, però, és el refredat. Aquesta coïssor a la gola, aquest degotar del nas… Només em resta un tros de mocador, brut, enllarduscat. He après de fer setze. I, si m’embruto els dits, me’ls frego després als pantalons. Ja no ve d’aquí. Més bruts, no ho poden pas estar.
Manuel de Pedrolo, Elena de segona mà (1967)
Tema de la setmana
El mot d’avui és un suggeriment d’Albert Amargós, de Barcelona. Que en el moment de proposar-lo va escriure: «Significa mocar-se sense mocador, tapant-se amb un dit un dels orificis nasals i buidant l’altre amb una enèrgica esbufegada a fi que el que en surti es projecti cap a terra i no sobre teu. Per neutralitzar la pressió que suposa per a l’aparell respiratori, hom l’aplica de vegades tapant-se amb un dit (generalment l’índex o el del mig, tot que també es pot emprar el polze) l’oïda del mateix costat que la fossa nasal a buidar. És bastant freqüent entre els futbolistes (ja se sap que el futbol és un esport molt elitista en tots els sentits), tot i que també es veu en el ciclisme i altres esports practicats a l’aire lliure.» Aquesta setmana veurem mots i expressions relacionats amb els nombres.
L’etimologia de setze no explica l’origen del mot. Seria molt interessant saber-ne la motivació, és a dir què ens fa aplicar aquest número a aquesta acció; sembla que no hi tingui res a veure…
Veig que heu afegit l’explicació de Joan Coromines. És una hipòtesi, encara que no del tot convincent. Però mentrestant… benvinguda sigui la idea del grandíssim etimòleg Coromines, sempre preocupat per donar resposta a tot.