Enigmot XXVIII: desllorigador

Rodamotaires del món,

Per celebrar el mot número 5.000 vam inaugurar el Paraulògic, un joc per trobar-hi mots. I al mateix temps vam convocar un enigmot en què calia endevinar el tema que aplegava els mots enviats aquella setmana: emprovar, enutjar, fondària, guinyol, botzina.

Però ningú no va saber relacionar tots dos jocs: el Paraulògic i l’enigmot. De manera que, excepcionalment, la setmana passada vam prorrogar l’enigmot amb cinc mots més, dels quals quatre encaixaven en el tema i un, no: enderrocar, endevinalla, rubricar, desglaç, adotzenat -ada.

Milers de subscriptors es van abocar com bojos a jugar al Paraulògic i van descuidar l’enigmot. I la resposta era allà mateix: en el Paraulògic. Una de les regles del joc diu: «Cada joc inclou almenys un ‘tuti’ amb què s’usen totes les lletres». «Totes les lletres» són set lletres, les del joc.

El primer a caure-hi, dilluns 8 mateix (amb el sisè mot enviat, i quan encara en faltaven quatre), va ser Rafael Ferran i Peralta, de Mollet del Vallès:

El tema del Rodamots de la setmana passada, prorrogat a aquesta, és: paraules fetes amb la combinació de set lletres diferents, de manera que cadascuna de les set lletres aparegui almenys una vegada a la paraula. És a dir, com si fossin un tuti del Paraulògic.

Ja tenim un primer guanyador del premi! Per a arribar aquí vam donar una pista important aquell mateix dia, i és que tots dos jocs «tenen alguna cosa en comú».

Efectivament, totes les paraules enviades es formen amb set lletres diferents. (Recordeu que una de les bases del joc diu: «La resposta ha d’incloure clarament quin és el tema, sense excloure connexions ludolingüístiques».) Algunes tenen set lletres justes: enutjar, guinyol, botzina, desglaç. En uns altres casos, algunes lletres són repetides: enderrocar té tres erres i dues es, endevinalla dues es, dues enes, dues as i dues eles, però totes tenen set lletres: e n d r o c a, e n d v i a l. Totes… menys una, rubricar, que en lloc de formar-se amb set lletres, en té prou amb sis: r u b i c a.

El segon dia, Marta Rosa Gil, de Badalona, aventurava una possible resposta interessant: «El tema de la setmana són llibres relacionats amb els morts». Efectivament, el mot de dilluns 1, emprovar, el vam il·lustrar amb un fragment del conte «Abans de morir», de Mercè Rodoreda (i un altre de la novel·la El violí d’Auschwitz, de Maria Àngels Anglada), i el de dimarts 2, enutjar, amb un tros de Memòria dels morts de Maria Aurèlia Capmany (molt apropiat perquè era justament el dia de difunts). Casualitats de la vida, l’endemà dimecres 3 (amb fondària) la sèrie de mots morts continuava amb un poema de Qui ha mort una poeta, de Cinta Mulet, cosa que va fer que Roberto Alonso de València s’apuntés també al tema de la necrofília. Però aquella setmana ja no hi va haver més llibres relacionats amb els morts, tot i que hauria estat interessant explorar aquesta possibilitat (la següent, sí: l’enderrocar de dilluns 8 venia amb una frase del pròleg de Mort de dama, de Llorenç Villalonga).

No us entretenim més: moltes gràcies a tothom per participar-hi i per seguir-nos i per fer que cada dia siguem més els seguidors de RodaMots i els jugadors del Paraulògic (però que el jugar no ens tregui el llegir). I un agraïment també per als patrocinadors dels premis: Adesiara, el Club Editor i l’Institut d’Estudis Catalans.

Ah, i els altres dos guanyadors són Carles Sala Penalva, de Novelda (les Valls del Vinalopó), i Joana Cercós, de Lleida. L’enhorabona!

Salut i mots,

Jordi Palou
El Montmell (Baix Penedès), 15 / novembre / 2021

 

Els mots enigmàtics
https://mm.rodamots.cat/m/882/ (primera setmana)
https://mm.rodamots.cat/m/888/ (segona setmana, pròrroga)

Bases de participació
https://rodamots.cat/escreix/enigmot-novembre-2021-bases-2/

Cada dia un mot
https://rodamots.cat

Paraulògic
https://paraulogic.rodamots.cat/