necrofília f

Definició

Fascinació o atracció per la mort i pels morts.

Etimologia

Del prefix necro-, del grec nekrós, ‘cos mort’, i -fília, també del grec phílos, ‘amic’. El contrari de necrofília és necrofòbia, ‘por exagerada als morts’.

Usos

  • En literatura, com no podia ser altrament, el gènere centrat a l’entorn de la mort ha donat sempre molt de si. N’hi ha prou amb recordar aquesta petita obra mestra de la necrofília —i de moltes altres coses, algunes ben antitètiques— que és el Frankenstein de Mary W. Shelley (1818).

    Josep Murgades, «Gènere necro» (El Punt, 21 de gener del 2004)
  • La major part del modernisme estimula soterrades sensacions necrofíliques. És evident que lluint un sol esclatant pot semblar escenogràfic i curiós, però en dies grisos o durant la nit inspira visions fantasmagòriques sota el mareig de la rebosteria petrificada. Perdudes les referències de la comoditat i desmesurada la proporció del pastís, tot s’impregna d’una mena d’histèria de cartó pedra, provocadora de malsons i terrors de fira. Res a veure amb l’angoixa còsmica de les piràmides.

    Albert Boadella, Memòries d’un bufó (Madrid: Espasa-Calpe, 2001), pàg. 37

Tema de la setmana

Mots i expressions entorn de la mort

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

brandarriure’s del mort i del qui el vetlla