fantasieig m

Definició

Acció de fantasiar o fantasiejar, que és deixar córrer la fantasia, somiar despert.

Aviat ho apartava tot del seu magí com un inútil fantasieig.

Etimologia

De fantasiejar, de fantasia, del llatí phantasia, i aquest, del grec phantasía [φαντασία], ‘aparició, imatge; imaginació’, derivat de phantázo [φαντάζω], ‘fer aparició’, i aquest, de phaíno [φαίνω], ‘aparèixer’. Més mots de la mateixa família són fantàstic, fantasma i panteixar.

Usos

  • Alguna vegada havia pensat: «Ai, si fos més jove», i ella mateixa es reia d’aquell fantasieig innocent, que no tenia cap maldat, excepte apaivagar la grisor de la seva vida.

    Pilar Rahola, L’espia del Ritz (Barcelona: Columna, 2020)
  • Les escenes com aquesta fan un aroma de fantasieig més que sospitós. Però tal com va apuntar Sigmund Freud, aquesta és precisament la prova de foc per a qualsevol escriptor, ser capaç de donar als seus fantasieigs diürns, a aquelles imaginacions a les quals ens deixem anar de manera conscient, prou substància com perquè puguin ser compartits amb els altres.

    Simona Škrabec, «Darrere la façana» (L’Avenç, núm. 449, setembre 2018)

Tema de la setmana

Noms acabats en -eig derivats de verbs amb el sufix -ejar

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bellugueigfesteig