estampir v

Definició

Estrènyer, acostar bé una cosa a una altra, o a unes altres, i tenir-les en un contacte estret que n’impossibiliti el moviment.

Etimologia

Probablement de l’occità antic estampir, ‘tancar violentament, espetegar com un tro’, del germànic gòtic stampjan.

Usos

  • Premsats a l’angle de la plaça amb el carrer de Ferran, haguérem d’esperar una mitja hora. Tot l’espai central era buit, amb guàrdia civil i mossos d’esquadra que contenien la gent estampida a les boques dels set o vuit carrers laterals. Se sentia, al voltant, només una gran remor de carruatges damunt l’empedrat: tots els desviaven cap al carrer d’Avinyó i el carrer Ample, avall de la Rambla.

    Gaziel «L’enterrament de mossèn Cinto (13 de juny de 1902)», Tots els camins duen a Roma. Memòries (1893-1914), vol. I (Barcelona: Edicions 62, 1981), pàg. 178

Tema de la setmana

Avui fa cent anys que va morir Jacint Verdaguer. El periodista Gaziel (Agustí Calvet), que després seria director de La Vanguardia, a les seves memòries fa una detallada i emotiva descripció de l’enterrament de mossèn Cinto, que va tenir lloc el dia 13 de juny del 1902.

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

agombolarcorrua