escudellar v

Definició

1  Repartir les viandes d’una menja determinada posant-les en els plats dels diferents comensals perquè puguen ser consumides.

Vinga, escudella ja, que tenim una fam que no ens hi veiem.

Mentre ell escudellava, ella feia seure els xiquets a taula.

2  Dir coses, especialment aquelles que cal callar.

Em va prometre que no ho diria a ningú i a penes em vaig girar d’esquena, ho va escudellar tot a sa tia.

Aquestes noies no saben callar res: tot ho escudellen.

Etimologia

D’escudella, del llatí scutella, ‘copeta, tasseta’.

Usos

  • Al Llemosí i el Perigord sofregeixen una cullerada de farina i ho serveixen amb formatge ratllat. A la Gascunya se sol posar una mica de formatge ratllat en els plats, abans d’escudellar.

    Vicent Marquès, «La sopa de ceba» (Avui, 28 d’agost del 2006)
  •    —Té raó, amic meu, això de la política té males llavades. A més, don Ramon, que el món està cap per avall; com diu don Benjamí, no corren bons temps.
       I de seguida escudellava succintament al seu convidat quina era la situació política local: hi havia dos partits, el de Dalt tenia la seu al Centro (l’enginyer imaginà que devia ser la taverna que havia vist el primer dia en la part alta del carrer Major), allà es reunien quatre morts de gana, jugaven al truc i al subhastat i deien que eren d’esquerres, i ells què sabien?, una colla d’ignorants i prou. Els del partit de Baix es reunien al Casino, jugaven al dòmino, al tresillo (versió il·lustre del subhastat que només es diferenciava d’aquell en les quantitats que s’hi posaven sobre la taula) i, sobretot, al xamelo, don Ramon, i són gent de bé.

    Joan Olivares, L’estrep (València: Tres i Quatre, 2005)

Tema de la setmana

Dijous passat la revista digital sobre llengua catalana InfoMigjorn va arribar al seu número 1.000. En un país i una llengua que costa tant mantenir les coses que emprenem (i sobretot si depenen del voluntarisme i el zel que hi posa la gent que les fa, com és aquest cas), fites com aquesta no haurien de passar inadvertides. Com a homenatge a Eugeni S. Reig, l’home que fa possible que InfoMigjorn arribi diàriament a més de 10.000 subscriptors, aquesta setmana veurem alguns mots que ens ha fet descobrir o redescobrir en les pàgines d’aquesta revista, a la qual us animem a subscriure-us

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

afeixugarestar sant Pere canviant els mobles