epitafi m

Definició

Frase o frases que s’escriuen damunt la tomba d’algú, en memòria del difunt.

Estan desxifrant diversos epitafis dels sepulcres que van descobrir al jaciment arqueològic.

Etimologia

Del llatí tardà epithaphium, mateix significat, i aquest, del grec epitáphios [ἐπιτάφιος], ‘fúnebre, sepulcral’ (tò epitáphion (epígramma), ‘(inscripció) fúnebre, epitafi’), derivat de táphos, ‘sepultura’, i aquest, de thápto, ‘enterrar’.

Usos

  • —He tingut un malson aquesta nit —digué l’avi—. Estava morint-me. L’àngel de la mort, que dic jo que seria un àngel i de la mort, perquè jo d’aquestes coses no entenc, em visitava i em preguntava com volia jo el rètol, epitafi sembla que es diu, allò que es posa als difunts una vegada soterrats perquè es veja que el mort és un mateix i no, diguem-ne, l’avi Camatorta. «Ara t’ho dicte», li dic jo, i l’àngel trau el bloc i la llapissera.

    Josep Vicent Marqués, «Un malson de l’avi», dins Amors impossibles (València: Tres i Quatre, 1985), pàg. 58
  • Sembla ser que entre els homes ja s’ha perdut aquella vella tradició de l’epitafi. L’epitafi és una figura prou simptomàtica d’uns temps que ja no són els nostres. Només en un món on hom podia dedicar part de la seva vida a pensar-se com a cadàver era possible l’epitafi. L’epitafi pretén seguir remant després del naufragi, pretén resistir-se al final volent dir, encara, l’última paraula. L’epitafi, que a nosaltres avui ens provoca una mitja rialla continguda, havia estat un gest imponent, seriós, havia estat una de les principals responsabilitats humanes.

    Abel Cutillas, Viure mata (Juneda: Fonoll, 2006), pàg. 94

Tema de la setmana

Mots i expressions entorn de la mort

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

riure’s del mort i del qui el vetllamausoleu