Definició
1 Fer saber (a algú) una nova o notícia.
El veí ens ha ennovat del desastre.
«Viudeta, això serà ver | lo que a mi m’han ennovat? | Vos teniu s’homo embarcat | i cercau enganar-me» (cançó popular mallorquina).
2 (pron.) Assabentar-se.
Ja t’has ennovat de la dimissió del president?
Etimologia
Usos
Veure’ns a aquella hora se li va fer tan estrany que, en comptes de preguntar-nos a l’instant què passava, va posar-se totes dues mans a la cintura. No es creia que poguéssim ser nosaltres. No va caldre, tampoc, que ens fes cap pregunta. Li vam avançar la resposta que necessitava, no hi ha escola, mama, s’ha mort en Franco, quan estàvem a punt d’arribar a la filera d’acàcies.
Antoni Pladevall, El dia que vaig fer vuit anys (Barcelona: Columna, 2014)
La notícia la va sorprendre i no la va sorprendre, jaaaaa?, és clar, estava molt malalt, i, un cop tots plegats vam haver entrat a la cuina, on un tió de roure cremava a poc a poc al foc de terra, es va afanyar a ennovar-ne els avis, guaiteu què els ha dit la mestra, que en Franco ja és mort, amb aquella mena de vehemència de qui ha conegut una nova excepcional i es deleix per compartir-la.Ni als pares ni a cap membre de la família vaig informar mai sobre les qualificacions obtingudes en els estudis, ni vaig ennovar-los sobre les publicacions que anava fent, ni vaig subratllar més enllà del pur laconisme cap ascens dins la professió. A ells els devia exclusivament els diners o l’honorabilitat; de la resta no n’havien de fer res.
Guillem Simó, En aquesta part del món. Dietaris, 1974-2003 (Pollença: El Gall, 2005), pàg. 347
Tema de la setmana
Un annalista és qui es dedica a fer annals, cosa ben diferent d’un analista, que es limita a analitzar-los. Una ànnera és la femella de l’ànec a les Illes. Un esdeveniment biennal es repeteix cada dos anys (com l’arreplec de virolla de Rodamots que vam fer fa unes setmanes), a diferència dels bianuals, que tenen lloc dues vegades l’any. Si una cosa és decennal (com les festes de la Mare de Déu de la Candela de Valls) passa cada deu anys, però si és desenal ens la trobem cada deu dies.
No és un fenomen gaire comú, però alguns mots tenen la ena geminada (que a diferència de la ela no cal separar amb el punt volat); aquests dies en veurem uns quants.