novel·la f

Definició

Obra narrativa de ficció, en prosa i d’una extensió considerable, en què es relata una història i es descriuen els esdeveniments i les circumstàncies que envolten els personatges; gènere literari constituït per aquest tipus d’obres.

Sempre havia escrit contes, però diu que ara treballa en una novel·la.

‘Tirant lo Blanc’ és considerat un dels millors exponents de la novel·la de cavalleria.

novel·la rosa

Etimologia

De la pronunciació italiana (amb l geminada) del català antic novella, ‘nova, notícia; relació de fets importants o d’històries’, derivat de novell, del llatí novellus, ‘jove, novell’.

Usos

  • A la novel·la, la protagonista, ja adulta, anava a la recerca d’una casa com la que havia habitat el veí que l’havia fascinat i no acabava de trobar-la. Escrivint-la vaig començar a intuir que la casa dels seus somnis no existia, que no hi ha cases sense les persones que les habiten o les han habitat, i que les cases noves sense esperits mai no són cases de somnis fins que han estat prou viscudes. Qui sap, doncs, si aquesta petita casa a Buzy que estrenarem el proper estiu serà la casa dels meus somnis. És probable que no, ja que les novel·les contenen una saviesa que els és pròpia, hi intueixes coses que a la vida conscient no pots endevinar.

    Imma Monsó, Un home de paraula (Barcelona: La Magrana, 2006), pàg. 52
  • Potser no sabré mai si aquella vocació inicial m’hauria portat pel camí de la creació —de la novel·la, vull dir—, o a ser un assagista. O a la biografia i als estudis historicopolítics sobre la meva terra. Ben mirat, totes aquestes branques es redueixen a una: l’interès per la vida dels homes i pels problemes humans. Per a mi, una novel·la serà sempre la biografia d’uns homes imaginaris que així podré conèixer més a fons.

    Maurici Serrahima, 04.11.1952, Del passat quan era present, II (1948-1958) (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2004), pàg. 277

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres no encaixa amb els altres quatre i per què. Entre tots els subscriptors que enviïn la resposta correcta (especificant totes tres coses) a mots@rodamots.cat abans de dissabte 9 a les 13h sortejarem tres llibres lingüístics de pes: la Gramàtica de la llengua catalana de l’IEC, el Diccionari etimològic manual de Joan Coromines (Ara Llibres) i El valencià de sempre d’Eugeni S. Reig (Bromera). Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

contepoesia