engavanyament m

Definició

Acció d’engavanyar; l’efecte. Engavanyar és ‘impedir una peça de roba els moviments naturals del cos’.

Quin engavanyament, aquell abric nou! No em podia ni moure.

Etimologia

D’engavanyar, de gavany (capot gruixut amb mànigues), de l’àrab qabak, ‘abric d’home’.

Usos

  • L’exprés marxava de l’estació de França a les dues de la tarda. Hi vaig arribar amb una maleta, un abric, un paraigua i un barret fort. Per viatjar, llavors, la gent es mudava. El viatge a París, essent una mica llarg —no s’hi arribava fins l’endemà a quarts de deu del matí— implicava gairebé estrenar un vestit. Anant tot bé, eren vint hores de tren. No podria pas dir que el vestit que portava fos nou de trinca; en tot cas, era molt nou i d’un encarcarament molt acusat. Això em produí —amb el barret que estrenava i que tenia, com tots els barrets d’aquesta classe, una inflexibilitat inhumana— un engavanyament considerable, que em durà moltes hores i m’amargà el viatge fins que l’endemà a Les Aubrays entràrem en una geografia plujosa i humida, que em donà una sensació de fred, cosa que decantà aquelles robes cap a un acostament més amable, de resultats més eficients.

    «El viatge», dins Sobre París i França (Barcelona: Destino, 1967)

Tema de la setmana

Després de la bloguització d’El quadern gris, a la Xarxa de Mots hem emprès un nou viatge planià, que anomenem el Quadern de notes vistes. Us convidem a visitar-lo, llegir-lo, comentar-lo i escampar-lo. Hi trobareu novetats cada dia acabat en 8. 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

badomiesmigrat -ada