endidalar v

Definició

Embarassar, posar en empatx, privar de decidir-se davant les dificultats.

Davant d’aquella resposta tan inesperada, la madona va quedar confusa i endidalada.

Usos

  • [5 de juliol del 1907. Cap a Frankfurt]  Són devers les vuit. Dins un poc passa el revisor, li mostr el bitllet circular, me demana a on vaig, li dic a Frankfurt, i me diu que aquell tren va a Worms. —No res, dic jo, millor; així veuré aquesta altra ciutat.— Me veig endidalat de tot per entendre aquests alemanys; només los agaf qualque paraula. Ja hi parlen, embuiat! Devers les deu passa un altre revisor. Me demana a on vaig, i li dic: —A Worms. —No, diu ell, aquest tren no va a Worms, sinó a Magúncia.

    Viatge a Alemanya i altres nacions (Barcelona: Edicions 62, 1996 [publicat originalment a Palma el 1908]), pàg. 27

Tema de la setmana

Deixem les naus de la setmana passada i agafem el tren. Enguany fa 75 anys que va morir Antoni M. Alcover, impulsor del monumental Diccionari català-valencià-balear, obra cabdal de la lexicografia romànica. Del juliol a l’octubre del 1907, justament ara fa cent anys, mossèn Alcover va fer un viatge de recerca que el va dur a Alemanya, Suïssa, Àustria i Itàlia, del qual ens deixà un exhaustiu dietari. Aquesta setmana veurem cinc mots extrets de les entrades dels primers dies de viatge.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bergantía redols