Definició
Posar a algú (una peça de vestir) per veure si li cau bé.
Emprova-li els pantalons i les sabates.
Avui mateix tallarem el vestit, i demà ja podrem emprovar.
Etimologia
De provar, del llatí probare, ‘provar, assajar; aprovar; comprovar’. Més mots de la mateixa família són comprovació, probable, provatura i probitat.
Usos
Amb tres presos més fou conduït davant d’un sastre, hàbil i baixet, que els va prendre les mides, els emprovà uns vestits força nous, i va dir al guàrdia que l’endemà ja se’ls podrien tornar a emprovar i endur-se’ls. No ho van entendre en absolut, i no pas perquè no els en calgués, de roba. La duien tan vella i aprimada que amb prou feines els aturava el fred, l’hivern passat: les pulmonies havien fet estralls entre els presos. Però allò que no entenien, ni un borrall, era que s’amoïnessin a proporcionar-los un vestit decent.
Maria Àngels Anglada, El violí d’Auschwitz (Barcelona: Columna, 1994)Han vingut a emprovar-me el vestit de núvia. Dues hores dreta. M’ha semblat que em desmaiava quan la modista m’ha dit: «Ja està. S’ha cansat molt?» Estava molt pàl·lida i encara em semblava que la modista anava clavant agulles, clavant. M’he vist en el mirall voltada de tuls i blondes i he pensat: «Un fantasma blanc em mira.»
Mercè Rodoreda, «Abans de morir», dins Vint-i-dos contes (1958)
Aquesta setmana, enigmot!
Per celebrar que divendres arribarem al mot número 5.000, inaugurem el Paraulògic, un joc per trobar mots. Si hi voleu jugar, feu clic aquí. Però aquesta setmana teniu una altra manera de jugar amb les paraules, i és que haureu de descobrir quin és el tema de la setmana. D’això en diem un enigmot! La primera resposta correcta que rebrem a mots@rodamots.cat tindrà premi: un lot de llibres, gentilesa d’Adesiara, el Club Editor i l’Institut d’Estudis Catalans. En sortejarem un parell més entre totes les altres respostes correctes que rebrem fins dissabte. Consulteu al segon enllaç les bases completes per participar-hi.