els quinze minuts de glòria

Definició

Al·lusió a una predicció atribuïda (sembla que no del tot acuradament) a l’artista nord-americà Andy Warhol (1928-1987), el 1968: «En el futur tothom serà famós durant quinze minuts». Es fa servir per a referir-se a algú o alguna cosa que gaudeix d’un breu període de fama i que després tothom oblida.

També: els cinc (o deu) minuts de fama

Usos

  • La cultura catalana pertany a un país que va tenir els seus quinze minuts de glòria a l’Edat Mitjana: era un país petit, perifèric en relació amb els centres de poder, no gaire vigilat per tant, i de resultes d’això un país bastant insòlit. Un país heterodox. Un país que, per una banda, mostra una absoluta timidesa davant els poders grossos, començat pel Papat i els reis peninsulars, però que alhora s’esbatana a totes les idees, teories, fantasies i extravagàncies que vaguen per la molt nodrida Europa medieval.

    Patrícia Gabancho, El preu de ser catalans (Barcelona: Meteora, 2007), pàg. 129
  • Sóc professor d’art, en una escola modesta on van nens i nenes, fora de l’horari escolar, a aprendre arts. Bé, vénen a aprendre a tocar algun instrument, preferentment la guitarra, a ballar dansa moderna (com ha passat a la història tan de pressa el claqué? Quan?), a cantar (tenim tres corals, dolentes, però simpàtiques, i el barri n’està orgullós; de fet són els alumnes que tenen més repercussió pública; quan els veig, suats i feliços, garlaires, després d’un concert, després d’esgargamellar-se amb allò de «si és que hi ha cases d’algú», una cançó que sempre m’ha fet angúnia, tinc ganes de dir-los: aprofiteu-ho, delecteu-vos-en, perquè mai més tornareu a ser aplaudits: són els vostres minuts de glòria, i no n’hi ha més).

    Isabel-Clara Simó, Homes (Alzira: Bromera, 2010)

Tema de la setmana

Frases cèlebres que han esdevingut al·lusions

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

o tempora, o mores!cal canviar-ho tot perquè no canviï res