do m

Definició

[pl. dos]  Primera nota de l’escala musical diatònica.

Després del do ve el re.

Fer el do de pit.

Etimologia

De l’italià, del nom de Giovanni Battista Doni (s. XVII), que canvià l’ut de l’escala de Guido d’Arezzo (s. XI), treta de l’himne: UT queant laxis REsonare fibris / MIra gestorum FAmuli tuorum, / SOLve polluti LAbii reatum, / Sancte Ioannes.

Usos

  • Als quinze anys havia patit un brot creatiu, una melodia pelada que calia vestir. Com, si ell no en sabia? Aquell vespre, sopant, li havia fet aprendre la tonada a la mare; després, davant l’estufa, s’assegué als seus peus, i mentre ella cantava, en Manuel amb la trompeta entre els genolls buscava a cegues acompanyaments que hi anessin bé. «Do, do do, fa, fa, fa…». La sardana va arribar a tenir nom: «La mare i jo». És tot el que en resta.

    Jordi Lara, Una màquina d’espavilar ocells de nit (Barcelona: Edicions de 1984, 2008), pàg. 233
  • Entre uns i altres van fer possible la notació que ens ha portat a l’actual, que és la millor que s’ha trobat, per bé que no sigui perfecta. Crec que el fet de posar nom a les notes (un nom cantable que, si més no en el solfeig, va fer canviar aviat l’«ut» incòmode per un més cantable «do») va fer que hi hagués moltes coses guanyades en el terreny de l’escriptura i la lectura musical, perquè, com sabem nosaltres perquè n’hem parlat fa poc entre violes i llibres, com saben perfectament els lingüistes i els filòlegs, com ens recordava fa poc l’enyorat Laforgue i com saben en general totes les persones sàvies, el nom fa la cosa.

    Jaume Cabré, La matèria de l’esperit (Barcelona: Proa, 2005), pàg. 68

Tema de la setmana

Epònims o noms de persones que s’amaguen al darrere d’alguns mots corrents

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

boicotarbarem