barem m

Definició

Taula o conjunt de taules de dades numèriques que resolen alguns càlculs.

Els projectes s’avaluen d’acord amb un barem de 100 punts que té en compte diversos criteris.

S’apliquen barems diferents a casos molt semblants, va denunciar el candidat.

Etimologia

Del francès barème, i aquest, alteració del nom del matemàtic francès François Barrême (1638-1703), autor de Le Livre nécessaire pour les comptables, avocats, notaires, procureurs, négociants, et généralement à toute sorte de conditions (1671), reeditat en moltes ocasions i conegut més tard amb el nom de Barrême universel.

Usos

 • —En Víctor ja deu ser a l’Acadèmia. Me n’hi vaig.
     Afegeix els papers de la Marta al dossier i se’n va.
     —Cal establir la resta de barems —diu la Lourdes.
     Obren els ordinadors portàtils i contrasten xifres. L’Eusebi entra a la sala de juntes.
     —Acabo de parlar amb en Víctor. Un cop tingui tota la documentació en regla, ho tramitarà amb la Fundació. Hi he hagut de fer un tracte especial —riu—, a més del d’en Blai, però això no se’ns escapa.
     Acabades les consideracions de circumstàncies, s’aixeca la reunió i es fan petits grups. La Marta encara l’Eusebi a part.

  Miquel de Palol, «Cinta canònica quadrangular a 8 amb 2 corredors dobles interiors i 4 de simples externs, dels quals 3 naturals i l’últim contrari», dins Contes en forma de L (Palma: Moll, 2004)
 • M’encanten les notícies banals, aquestes que alguna gent considera tontes, perquè, banals i tontes, denoten moltes coses. Hi ha gent que em diu que no perdi el temps parlant dels cambrers dels restaurants i dels bars. Doncs a mi m’encanta parlar-ne. Parlar del que fan i del que diuen i com es comporten amb els clients, i els clients amb ells. Per a un columnista és tan important un lampista com un polític, i tots plegats presenten un barem del grau d’estultícia d’aquesta societat. Els microcosmos reflecteixen el món tant com els macrocosmos.

  Quim Monzó,  entrevistat per Manel Ollé a Quim Monzó (Barcelona: Associació d’Escriptors en Llengua Catalana 2008)

Tema de la setmana

Epònims o mots derivats de noms de persones

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

dode primera