delírium trèmens m

Definició

Estat de confusió mental onírica caracteritzat per al·lucinacions terrorífiques i tremolors, propi dels alcohòlics crònics.
   Sovint s’usa en sentit figurat i irònic com a equivalent augmentatiu de ‘deliri’, potser per una confusió entre trèmens (‘tremolós’ o ‘trement’) i tremend (que té la mateixa arrel llatina, ja que prové de tremendus, participi futur passiu de tremere, ‘tremolar’).

Etimologia

[Expressió llatina, ‘deliri tremolós’.

Usos

  • Esclar que en el catàleg d’art que ens havia proporcionat el Lluís Font aquella informació no sortia, però ja se sap que en aquests textos s’hi troba qualsevol cosa excepte informació útil. La majoria semblen escrits en un moment àlgid de delírium trèmens, però suposo que els crítics d’art també tenen dret a guanyar-se la vida.

    , Un crim imperfecte (Barcelona: Edicions 62, 2006)
  • I en David Saumell, què té?, pregunta la Valèria. Doncs que només va beure aigua, li explica l’amiga. I què vols dir?, pregunta la Valèria. En David ho ha perdut tot, fa la Farners. Era un gran venedor. Ho venia tot, parcel·les o iots o assegurances. Va cremar la casa en un delírium trèmens… No m’espantis, fa la Valèria. I amb aquesta gent vols que munti un negoci? Sí, precisament amb aquesta gent.

    Bones intencions (Barcelona: Columna, 2011)

Tema de la setmana

Expressions llatines

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

primum vivereurbi et orbi