urbi et orbi loc adv

Definició

Expressió llatina que significa ‘per a la ciutat (Roma) i per al món’. Es refereix a la benedicció que dona el papa en algunes solemnitats, adreçada no sols als ciutadans de Roma, sinó també a tot el món catòlic.

Per extensió, es fa servir quan algú vol fer pública alguna cosa, de manera que tothom se n’assabenti.

Va proclamar urbi et orbi que dimitiria si es demostrava que havia mentit.

Usos

  • Senyor, anit no vaig aclucar l’ull. Pel balcó del meu estudi, que dóna a un carrer del rovell de l’ou de Gràcia, entraven tots els ingredients d’una de les encisadores, inefables nits ciutadanes d’estiu que em fan enyorar successivament i amb una ansietat cada cop més terrible, les estepes de l’Àsia Central, la solitud gelada de l’Antàrtida o el Mar de la Tranquil·litat que els astrònoms situen a la Lluna. Una senyora, membre d’un grup de cotorres urbanes dels dos sexes instal·lat a la terrassa del cafè de la cantonada, explicava urbi et orbi les seves meravelloses vacances a Itàlia; la màquina escurabutxaques del mateix establiment afegia una odiosa musiqueta al soroll d’una televisió; el gos que té la seva cabana de fusta en un terrat dels voltants lladrava amb més freqüència que en altres ocasions, i, sovint, els espetecs de les motos llançades a tot estrop carrer avall m’aixecaven brutalment enlaire en una crispació sobtada, per deixar-me caure a continuació, desmanegat, amb els nervis fets miques, damunt el matalàs.

    Jesús Moncada, Cabòries estivals (Fraga/Calaceit: Institut d’Estudis del Baix Cinca/Associació Cultural del Mararranya, 2003), pàg. 25
  • Al meu poble tots som ferms partidaris que el president de la Generalitat viatgi tant com calgui, a fi i efecte d’explicar urbi et orbi la importància de Catalunya en el context europeu, la magnitud de les traïcions dels governs espanyols, i tot el que convingui. Ara bé, s’ha de reconèixer que aquesta nova pruïja viatgera i pedagògica d’Artur Mas lliga malament amb la reestructuració (eufemisme rutinari per no dir tisorada) que han patit les ambaixades catalanes a l’exterior (eufemisme constitucional per designar les oficines de comerç que treballen en favor de les exportacions catalanes) com a conseqüència del pacte dels pressupostos del 2011 amb el PP.

    Sebastià Alzamora, «Mas a Londres, amb eufemismes» (Ara, 10 de gener del 2012)

Tema de la setmana

Saltem dels llatinòrums de la setmana passada a un tema d’actualitat: una tongada de mots relacionats amb el papa, amb la particularitat que tots tenen un sentit figurat que va més enllà del literal. 

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

delírium trèmenspontífex