primum vivere

Definició

Primera part de la popular dita llatina «Primum vivere, deinde philosophari» (‘primer viure, després filosofar’). Se sol usar per remarcar la importància de tenir resolts els aspectes materials de la vida abans de dedicar-nos a altres activitats prescindibles.

Sempre em diu que hauria d’acabar la carrera, però primum vivere: si no tinc cap beca, com puc tenir temps per a estudiar?

Etimologia

[«Malgrat haver estat atribuïda a Hobbes, aquesta frase sembla molt més antiga. S’aplicava com a crítica d’aquells que passaven hores discutint temes abstractes, oblidant les necessitats quotidianes més urgents» (Josep M. Escolà i Tuset, Diccionari de llatinismes i expressions clàssiques).

Usos

  • L’endemà a la tarda, mentre em passejava per la ciutat vella [de Perpinyà], els altaveus públics van donar la nova que el front de Normandia havia estat trencat i que les tropes aliades havien ocupat Rennes, capital de la Bretanya. La nerviositat dels alemanys era visible i el dia 22 d’agost al matí esdevingueren públics els preparatius dels alemanys que se n’anaven. […] S’obrien dos nous capítols. Un nou capítol de la història d’Europa i un nou capítol de la meva vida. No cal dir que, aquest segon capítol, de moment era el que a mi més em preocupava; em plantejava el problema de la vida material a partir d’aquell moment. «Primum vivere

    , Seixanta anys d’anar pel món. Converses amb Josep Badia i Moret (Barcelona: Quaderns Crema, 2007 [1974]), pàg. 498
  • Potser per comprendre bé l’abast d’aquesta setmana d’estudis catalans [Prada de Conflent, abril del 1947] cal recordar que, en tot exili, el primer problema que es posa a l’exiliat és el de sobreviure —el primum vivere—, i que aquest encara s’havia aguditzat a França a causa de la Segona Guerra Mundial. Per tant, poder-se reunir durant vuit dies per parlar i discutir dels problemes col·lectius d’ordre ideològic, significava ja un petit respir en el nostre negre horitzó.

    Josep Palau i Fabre, El monstre i altres escrits autobiogràfics (Barcelona: Galàxia Gutenberg, 2008), pàg. 234

Tema de la setmana

Expressions llatines

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

manu militaridelírium trèmens