manu militari

Definició

Expressió llatina que significa ‘amb la força militar, per la via militar’ (literalment, ‘amb mà militar’); s’aplica a la intervenció de l’exèrcit en una acció.

Només manu militari va poder ser sotmesa Hongria l’any 1956.

Les estructures polítiques dels països de la Corona d’Aragó van quedar suprimides manu militari per Felip V.

Usos

  • Sobre la pèrdua accelerada de les referències col·lectives pròpia de la gran crisi valenciana del barroc, la desfeta manu militari del XVIII va implicar —molt més del que s’esdevingué a Catalunya o a Mallorca— el trencament de la valencianitat, és a dir, dels lligams interns que definien la nostra societat com a societat diferenciada. L’abolició de les institucions públiques, però també del dret, fins i tot del dret privat, l’acció punitiva de la corona i de l’església contra la llengua del país (fet que limità decisivament el seu rol com a vehicle de cohesió comunitària), van desballestar i inclús anorrear civilment la cohesió de la societat valenciana en vespres de la formació dels estats nació contemporanis.

    Alfons Cucó, Quin espai nacional, quin espai polític? (València: Publicacions de la Universitat de València, 2001), pàg. 11
  • Finalment, ens va rebre el senyor ministre, José Barrionuevo, després conegut per altres afers també relacionats amb el poder de qui té el poder, i vam parlar del cas que ens ocupava. El cas era, ja aleshores, la recepció de TV3 al País Valencià, a través dels repetidors d’Acció Cultural. Una qüestió d’Estat, segons semblava, i segons les informacions que el ministre havia rebut de Joan Lerma, president de la Generalitat Valenciana. El resultat de la conversa, en forma de resposta i de decisió ministerial, va ser la presència de la Guàrdia Civil al repetidor de Castelló, i el tancament manu militari de les modestes instal·lacions.

    Joan F. Mira, «Una vella obsessió, una mala olor» (Avui, 12 de març del 2011)

Tema de la setmana

Expressions llatines que han arribat fins avui

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

horror vacuiprimum vivere